jueves, 12 de febrero de 2009

Las Fallas en Valencia (bg)

Валенсия и Лас Фаяс (исп. Las fallas)


От 14 до 19 март всяка година Валенсия е града на музиката, танците, цветята, паеята и чуросите
[1] с течен шоколад, фойеверките, пиротехничеките спектакли и огъня. Градът, с неговите гости е една непрекъсната фиеста по улициите, от центъра до най-глухата уличка.
Лас Фаяс е официалният празник на област Валенсия в чест на светеца Сан Хосе.
Фая (исп. Falla) представлява огромна скулптура до 30 метра, изработена прецизно през годината от артисти, художници и архитекти, от стиропор и дърво, отразявайки саркастично личности и събития от политическия, обществен и културен живот. Всяка уличка има своята фая, с която се съзтезават помежду си. Всички фаи се изгарят на 18 срещу 19 в навечерието на Сан Хосе, символизирайки пречистващата сила на огъня.
Целият месец март е една непрестанна фиеста. От втората седмица на месеца започва шествието на файери (исп. Fallera), облечени в традиционни валенсиански носии от 16 век и накичени с тежки бижута. Лас файерас са представителките на съответната фая. Те започват своето шествие из улиците на Валенсия от 8 сутринта и не спират до 12 през нощта, всеки ден до 19март. Шествието е съпътствано от стотици духови оркестри, които свирят вървейки.
Другото уникално нещо по време на Лас Фаяс е „месклетата” (исп.mescleta). От 1 февруари в центъра на Валенсия, точно в 14:00 часа пред кметството, всеки ден в присъствието на кметицата и файерите, след химна на Валенсия се започва месклетата, което е едно невероятно пиротехническо шоу, при което цяла Валенсия се тресе от всеки удар. Всеки следващ ден месклета е по силна от предишната. Трептенето на земята от гърмежите е ритмично, като при всяка месклета ритъма е различен.
Всяка вечер в 24:00h в парка Турия се наблюдават най невероятните фойеверки, като кулминацията е в нощта срешу 19 март, наричана “Нощта на огъня” (вал. La nit del foc), koгато след изгарянето на лас фаяс, хиляди тонове фойерверки в продължение на 1 час озаряват небето над цяла Валенсия.


[1] типично испаснки тестено сладко изделие

No hay comentarios:

Publicar un comentario